Het Café

Het Café

... Bij Marie van Mil van Den Dikke...

 

Bij Marie, Café bij Marie, Café Marie, Bij Marie van De Hei, De Hei, In De Heide, Café de Heide,...

Als er een prijs was voor het café met de meeste naamvariaties dan hadden we die al zeker op zak. Maar dat komt natuurlijk door de rijke geschiedenis van het café.

 

Om de volledige historie van één van de bekendste en authentieke cafés van de Kempen te vertellen heb je meer nodig dan een webpagina, daarvoor kom je langs en hoor ze bij voorkeur aan den toog, met een fris getapte pint. Maar hierbij geven we een beknopte geschiedenis:

 

We zijn het jaar 1933, op de hoek van de Herentalsesteenweg en de Olensteenweg opent Mil van Den Dikke samen met Marie (senior) een Herberg: "In De Heide".

 

Jaren later, in 1974, neemt nichtje Marie de tapkranen van nonkel Mil en tante Marie (senior) over, samen met haar man Staf. Het café doorstaat de tand des tijds en blijft een vaste waarde.

 

Wanneer de caféarbeid voor Marie te zwaar is geworden neemt dochter Olga het van haar over. Maar Marie is niet weg te slaan uit haar kroeg. Ze is steeds aanwezig als boegbeeld, maakt een praatje met haar gasten of legt er een kaartje mee.

 

Toen Marie in april 2011 op een gezegende leeftijd van 93 jaar stierf ging de familie opzoek naar een koper voor het café die alles in ere zou laten.

 

Sinds Juli 2016 nam Lode Bertels, op 24 jarige leeftijd en zelf van Lichtaart, de zaak over.

Lode, vaste gastvrouw Babette, en zijn team runnen de zaak met jeugdig enthousiasme, liefde voor het vak en respect voor de rijke geschiedenis die met dit stukje Kempisch

erfgoed gepaard gaat.

 

Wees welkom!